Κλινική Διατροφή

Πατήστε εδώ για να μεταφερθείτε στην λίστα αρχείων Κλινικής Διατροφής


Διατροφή Και Θηλασμός

Σε μια περίοδο που η γυναίκα απολαμβάνει τις ωραιότερες στιγμές της ζωής της, καθώς έχει φέρει στον κόσμο μια νέα υπέροχη ζωή - το μωρό της - καλό είναι να φροντίζει ιδιαίτερα τη διατροφή της. Με μια προσεγμένη και ισορροπημένη διατροφής, η νέα μητέρα μπορεί να προφυλάξει τόσο τη δική της καλή υγεία, όσο και τη σωστή ανάπτυξη του μωρού της. Πρέπει, δηλαδή, το καθημερινό διαιτολόγιό της να την εφοδιάζει με τα απαραίτητα εκείνα στοιχεία, τα οποία μέσω του θηλασμού θα στηρίξουν και θα ενισχύσουν τον οργανισμό του βρέφους. Για περισσότερα..


Λιπώδης Διήθηση Ήπατος

Το ήπαρ είναι ένα όργανο ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό. Έχει σημαντικό μέγεθος (το βάρος του είναι περίπου 1.500gr), βρίσκεται στο δεξιό πάνω μέρος της κοιλίαςκαι καλύπτεται από τις κατώτερες πλευρές που το προφυλάσσουν από τραυματισμούς. Οι λειτουργίες του ήπατος είναι πολλαπλές και σύνθετες.

Οι λειτουργίες του ήπατος είναι:

1. Η ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος. Αποθηκεύει την επιπλέον γλυκόζη και την απελευθερώνει όταν πέφτουν τα επίπεδά της.

2. Ο μεταβολισμός του λίπους. Αποθηκεύει και διαλύει τα λίπη.

3. Ο μεταβολισμός των πρωτεϊνών. Διαλύει τα αμινοξέα.

4. Αποθήκευση βιταμινών Α, D και Β.

5. Αποθήκευση μεταλλικών στοιχείων, όπως ο χαλκός και ο σίδηρος.

6. Αποτοξίνωση. Απομακρύνει τις τοξίνες από το αίμα.

7. Παραγωγή χολής η οποία χρησιμοποιείται για την πέψη των τροφών

                                                                            8. Επεξεργασία ορμονών
Η πιο γρήγορη μέθοδος, ώστε να αποδειχθεί ενδεχόμενες μεταβολές ή δυσλειτουργίες στο ήπαρ,είναι η μέθοδος ανοχής στην γαλακτόζη. Η μέθοδος αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι το ήπαρ υπό φυσιολογική λειτουργία μετατρέπει τη γαλακτόζη σε γλυκόζη που αποτελεί και το σπουδαιότερο σάκχαρο του οργανισμού. Στα άτομα λοιπόν που παρουσιάζουν κάποια μορφή ηπατοπάθειας η λειτουργία αυτή καθίσταται πλημμελής. Έτσι με τη χορήγηση γαλακτόζης σ΄ ένα άτομο θα πρέπει να παρουσιάσει για κάποιο χρονικό διάστημα μη φυσιολογικά επίπεδα αυτής στο αίμα, καθώς επίσης και στην απέκκριση των ούρων του. Για περισσότερα...

Ποιες τροφές ενισχύουν τη μνήμη 

Το ευχάριστο είναι ότι δεν χρειάζεται να απαρνηθούμε τις καθημερινές μας διατροφικές συνήθειες, ούτε να υιοθετήσουμε περίπλοκους συνδυασμούς που θα μας βγάλουν από το πρόγραμμά μας. Οι τροφές που μας συνιστούν οι διατροφολόγοι είναι πεντανόστιμες και προπαντός άφθονες σε ποικιλία και πανεύκολες κατά τη διαδικασία της προετοιμασίας.

Ο κατάλογος θα πρέπει οπωσδήποτε να περιέχει τα εξής: Ψάρι, Συκώτι, Αυγά, Τυρί, Άπαχα κρέατα, Όσπρια, Λαχανικά πράσινα,Λάχανο, Ξηρούς καρπούς Με λίγα λόγια όλες οι τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος «Β» όπως φολικό Οξύ, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Β12, Θειαμίνη κλπ. 

Κυριότερες πηγές σιδήρου είναι το κρέας, το συκώτι και η σόγια.

Γιατί είναι χρήσιμες αυτές οι τροφές

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα πολύπλοκο όργανο που αποτελείται από δισεκατομμύρια κύτταρα. Τα κύτταρα αυτά σχηματίζουν διάφορες ομάδες και κάθε μία από αυτές εξυπηρετεί διαφορετικές λειτουργίες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Για παράδειγμα, κάποιες από αυτές καθορίζουν το πόσο έξυπνος είναι ένας άνθρωπος.

Λόγω της πολυπλοκότητας αυτής, ο εγκέφαλος χωρίζεται σε διαφορετικά επίπεδα έτσι ώστε να συγκεντρώνονται όμοιες ομάδες λειτουργίας και να συνεργάζονται άψογα μεταξύ τους.

Για παράδειγμα, οι λειτουργία της μνήμης που μας ενδιαφέρει στην προκειμένη περίπτωση, όπως επίσης της σκέψης, της όρεξης και του κορεσμού (χόρταση) είναι συγκεντρωμένες επάνω στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα του Εγκεφάλου (ΚΝΣ), το οποίο βρίσκεται στην εξωτερική στοιβάδα που ονομάζεται «Φλοιός του Εγκεφάλου».

Όπως είναι φυσικό, ο εγκέφαλος πρέπει να βρίσκεται συνεχώς σε άριστη κατάσταση, έτσι ώστε να δίνει πάντοτε μηνύματα καλής λειτουργίας στα υπόλοιπα όργανα του ανθρώπου. Για περισόπτερα..

 Συμβουλές Για Γαστρεντερίτιδα

1. Να πίνετε μικρές ποσότητες (γουλιές) καθαρών υγρών συχνά (κάθε 15 λεπτά), όπως το νερό ή τη διαλυμένη λεμονάδα (ένα φλιτζάνι λεμονάδα σε τέσσερα φλιτζάνια νερό) ή κάποιο ηλεκτρολυτικό διάλυμα που περιέχει κάλιο, νάτριο, ασβέστιο που θα βοηθήσει τον οργανισμό σας να αναπληρώσει τους βασικούς αυτούς ηλεκτρολύτες που είναι απαραίτητοι για την καλή του λειτουργία.

Τα υγρά δεν θα σταματήσουν τον εμετό και τη διάρροια, αλλά δεν θα σας αφήσουν να πάθετε αφυδάτωση. Μια ώρα μετά τον εμετό δεν χορηγούμε τίποτα από το στόμα (ιδίως νερό). Μετά όμως, κουταλάκι κουταλάκι λίγο τσάι.

2. Αν δεν μπορείτε να βρείτε ένα ηλεκτρολυτικό διάλυμα, εναλλακτικά κάντε το εξής: Α) Βάλτε λίγη σόδα και αλάτι (στη «μύτη» ενός κουταλιού του γλυκού) και μισό κουτάλι του γλυκού ζάχαρη σε ένα ποτήρι νερό. Η σόδα περιέχει δισανθρακικό οξύ, το αλάτι χλώριο και νάτριο και η ζάχαρη γλυκόζη, που τονώνει τον οργανισμό. Β) Προσθέστε σε 1 λίτρο νερό, 4 κουταλάκια γλυκού ζάχαρη, ¾ κουταλάκι γλυκού αλάτι (στα παιδιά ¼ ή ½), 1 κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα (στα παιδιά ¼ ή ½ ).

3. Όταν νιώσετε καλύτερα και μπορείτε να φάτε, καταναλώστε μικρές ποσότητες μπανάνας και μήλου, που είναι πλούσιες πηγές καλίου. Θα αναπληρώσετε άλλον ένα «χαμένο» ηλεκτρολύτηΓια περισσότερα..

Διατροφή και Εγκυμοσύνη

Η υγιεινή διατροφή της μητέρας είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μια μητέρα μπορεί να κάνει για το μωρό της. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το αναπτυσσόμενο έμβρυο διπλασιάζει μερικές από τις ανάγκες της μητέρας σε θρεπτικά συστατικά.

Η προσοχή στον τρόπο διατροφής είναι κάτι στο οποίο η μητέρα πρέπει να δώσει σημασία ακόμα και πριν από τη σύλληψη. Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου και φυλικού οξέος ακόμα και μήνες πριν την έναρξη της εγκυμοσύνης, έχουν συσχετιστεί με πρόωρες γεννήσεις και περιορισμένη ανάπτυξη του νεογνού.

Αν ο υγιεινός τρόπος διατροφής είναι κάτι που ήδη έχει υιοθετήσει η μέλλουσα μητέρα, σίγουρα υπάρχουν μερικά επιπρόσθετα σημαντικά πράγματα που μπορεί να κάνει για το μωρό της. Παρά το γεγονός ότι οι 'εκρήξεις όρεξης' μπορούν να αποτελούν συχνό φαινόμενο, είναι σημαντικό η μητέρα να κερδίζει ότι καλύτερο μπορεί από αυτές και να τρώει αποτελεσματικά για εκείνη και το μωρό της. Για περισσοτερα

Φρούτα Για Διαβητικούς

Η κατανάλωση φρούτων απο διαβητικούς πρέπει να γίνεται με μέτρο και με υπολογισμό των υδατανθράκων ως μέρος του συνολικού γεύματος

Τα φρούτα έχουν βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και φυτικές ίνες, όπως και τα λαχανικά. Επίσης περιέχουν υδατάνθρακες, γι αυτό πρέπει να τα υπολογίζετε ως μέρος ενός πλήρους γεύματος. Ένα κομμάτι φρούτο μετά από ένα γεύμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας για γλυκά και να πάρετε περισσότερες θρεπτικές ουσίες.
Οι καλύτερες επιλογές είναι τα φρέσκα φρούτα και τα κονσερβοποιημένα, αρκεί να μην περιέχουν ζάχαρη.

Γενικές οδηγίες

  • Διαλέξτε φρούτα κονσέρβας σε χυμό ή σε ελαφρύ σιρόπι
  • Τα αποξηραμένα φρούτα είναι επίσης θρεπτικές επιλογές, αλλά οι μερίδες θα πρέπει να είναι πάρα πολύ μικρότερες

Για όσους υπολογίζουν υδατάνθρακες.

Ένα μικρό κομμάτι φρέσκου φρούτου ή περίπου ½ κούπα κατεψυγμένου ή κονσέρβας έχει περίπου 15 γραμμάρια υδατάνθρακες. Οι αντίστοιχες μερίδες για τα φρέσκα βατόμουρα και το πεπόνι είναι 3/4 με ½ κούπα. Για περισσότερα..

Διατροφή και Χολολιθίαση

Οι πέτρες στη χολή είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί κυρίως τις γυναίκες. Υπολογίζεται ότι περίπου μία στις τρεις γυναίκες και ένας στους έξι άνδρες θα εμφανίσουν σε κάποια φάση της ζωής τους πέτρες στη χολή, ενώ οι πιθανότητες αυξάνονται με την ηλικία.Οι χολόλιθοι, όπως αλλιώς λέγονται, προκαλούν συμπτώματα στα δύο τρίτα των ασθενών, όπως πόνο στην κοιλιά, ίκτερο και εμετό.Όταν η χολή παρουσιάσει συμπτώματα, ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε χειρουργική αφαίρεση.Αν και η διατροφή που συνιστούν οι γιατροί δεν θεραπεύει το πρόβλημα, είναι αναγκαία μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή που θα μειώσει τα συμπτώματα.

Συγκεκριμένα:

-Καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά, φασόλια, βρόμη, ρύζι, κριθάρι, μαύρο ψωμί και φρούτα πλούσια σε πηκτίνη (π.χ. μήλα και αχλάδια).
-Καταναλώνετε πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά.
-Επιτρέπονται οι αμυλούχες τροφές υδατανθράκων, όπως ψωμί, ρύζι, δημητριακά, ζυμαρικά, πατάτες.
 Για περισσότερα...

Δυσανεξία στην Γλουτένη

Η κοιλιοκάκη (επίσης γνωστή ως εντεροπάθεια ευαίσθητη στη γλουτένη ή δυσανεξία γλουτένης) είναι μια παθολογική κατάσταση του λεπτού εντέρου, προερχόμενη από μια σύνθετη ανοσολογική απάντηση που προκαλείται από τη γλουτένη. Η γλουτένη είναι μια αποθηκευτική πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι και σε άλλα δημητριακά, όπως η σίκαλη, το κριθάρι και η βρώμη. Η κοιλιοκάκη εμφανίζει μία σειρά εξουθενωτικών συμπτωμάτων, αλλά με την κατάλληλη δίαιτα ελεύθερη γλουτένης, οι πάσχοντες μπορούν να ανακάμψουν πλήρως.

Η κοιλιοκάκη δεν αποτελεί αλλεργία. Μια αλλεργική αντίδραση εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος παράγει αντισώματα απέναντι σε μια φυσιολογικά αβλαβή ουσία από τα τρόφιμα ή το περιβάλλον, την οποία αντιμετωπίζει σαν να ήταν παθογόνος. Στην κοιλιοκάκη, η γλουτένη στα τρόφιμα οδηγεί σε καταστροφή του βλεννογόνου του εντέρου, η οποία με τη σειρά της εμποδίζει τη σωστή πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό. Το αποτέλεσμα είναι ουσιαστικά χρόνιος υποσιτισμός με ανεπάρκεια θερμίδων και απαραίτητων θρεπτικών ουσιών, όπως πρωτεΐνες, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία.Για περισσότερα..

Ο ρόλος της διατροφής στην κατάθλιψη

Η κατάθλιψη βασανίζει ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Υπολογίζεται ότι ο κίνδυνος να νοσήσει κανείς από Μείζονα Καταθλιπτική Διαταραχή είναι 10%- 25% για τις γυναίκες και 5%- 12% για τους άντρες, ενώ κάθε στιγμή το 5%- 9% των γυναικών και το 2%- 3% των ανδρών υποφέρουν από αυτή.Μέχρι το 2020 αναμένεται ότι η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη σε συχνότητα αιτία πρόκλησης μειονεξιών και αναπηριών μετά από τις καρδιακές παθήσεις.

Ενώ πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται τη σχέση ανάμεσα στη διατροφή και τη νόσο, πολλοί λιγότεροι γνωρίζουν για τη σχέση διατροφής και κατάθλιψης. Παρόλαυτα η διατροφή ενέχει σημαντικό ρόλο στο ξεκίνημα, στη σοβαρότητα και στη διάρκεια της κατάθλιψης, συμπεριλαμβανομένων και των ημερήσιων μεταβολών στη διάθεση.

Ο ρόλος των υδατανθράκων
Οι άνθρωποι σε κατάσταση κατάθλιψης συχνά χάνουν γεύματα, έχουν μειωμένη όρεξη και αυξημένη επιθυμία για γλυκά. Όσοι ακολουθούν δίαιτες με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες κινδυνεύουν να νιώσουν καταθλιπτικοί και αυτό γιατί οι υδατάνθρακες προάγουν τη σύνθεση σεροτονίνης μιας ορμόνης που συνδέεται με την καλή διάθεση. Εξάλλου η δράση πολλών αντικαταθλιπτικών φαρμάκων στηρίζεται στην παραγωγή σεροτονίνης.

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, κυρίως η ζάχαρη και οι ζαχαρώδεις τροφές, παρέχουν μια άμεση αλλά προσωρινή ανακούφιση. Και αυτό γιατί απορροφώνται άμεσα από τον οργανισμό αλλά παράλληλα με την έκκριση ινσουλίνης απομακρύνονται γρήγορα. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες, όπως .Για περισσότερα

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών και Διατροφή

Η εμφάνιση πολυκυστικών ωοθηκών είναι ένα συχνό φαινόμενο που αφορά ένα μεγάλο μέρος των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία, παγκοσμίως. Πολύ συχνά, η εμφάνιση πολλών μικρών κυστών στις ωοθήκες συνοδεύεται και από άλλες ενδοκρινικές διαταραχές που περιλαμβάνουν είτε την αυξημένη παραγωγή ανδρικών ορμονών (υπερανδρογοναιμία) είτε την ινσουλινοαντίσταση.

Όταν υπάρχουν δυο ή τρεις παράγοντες μαζί (εμφάνιση πολυκυστικών ωοθηκών ή/και ινσουλινοαντίσταση ή/και υπερανδρογοναιμία), τότε χαρακτηρίζεται ως το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ). Υπολογίζεται ότι 5-10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας πάσχουν από το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών.

Τα κύρια συμπτώματα του συνδρόμου είναι ο άστατος κύκλος, η τριχοφυΐα, η ακμή, η ανδρικού τύπου παχυσαρκία, η δυσανεξία σε υδατάνθρακες και η δυσκολία στην απώλεια βάρους. Το ΣΠΩ θεωρείται η συχνότερη αιτία υπογονιμότητας στις γυναίκες.

Η ινσουλινοαντίσταση και η κοιλιακή παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου και Σακχαρώδη Διαβήτη, ενώ οι γυναίκες με ΣΠΩ έχουν περισσότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα.Σε μερικές γυναίκες, τα συμπτώματα του ΣΠΩ είναι ήπια, ενώ σε άλλες γυναίκες είναι εμφανή και. Για περισσότερα...

Διατροφή Και Οστεοπόρωση

Πολλοί ασθενείς ρωτούν ποιο ασβέστιο είναι το καλύτερο και πρέπει να προτιμούμε και να λαμβάνουμε συστηματικά, αυτό της φυσικής διατροφής ή αυτό που περιέχεται στα χάπια. Η απάντηση είναι αρκετά δύσκολη και πρακτικά δεν έχει μελετηθεί, πιστεύω όμως ότι υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος ασθενής είναι υποχρεωμένος να λάβει το απαραίτητο ασβέστιο μόνο από χάπια και κάποιος άλλος έχει και τις δύο επιλογές. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Εάν δεχθούμε ότι στους Έλληνες με φυσιολογική βιταμίνη D στον οργανισμό τους τα 1000 mg ασβεστίου καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες τους, τότε 1 ποτήρι γάλα (light) περιέχει 300 mg ασβεστίου και δίδει περίπου 120 θερμίδες, 1 γιαούρτι (light) περιέχει 400 mg ασβεστίου και δίδει περίπου 150 θερμίδες και λίγο κίτρινο τυρί (πχ 30 gr γραβιέρα) (300 mg ασβεστίου) καλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες μας σε ασβέστιο και στο σύνολο δίδουν 350 περίπου θερμίδες. Αν μάλιστα προτιμήσουμε την παρμεζάνα τότε και με λιγότερα gr έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα. Δηλαδή 1000 mg ασβεστίου και 350 περίπου θερμίδες την ημέρα από γαλακτοκομικά. Επομένως η ευρέως διαδεδομένη άποψη ορισμένων γυναικών ότι παχαίνουν επειδή τρώνε γαλακτοκομικά, μάλλον δικαιολογία είναι παρά αλήθεια. Εάν κάποιος πιστεύει ότι οι ποσότητες ασβεστίου που αναγράφονται στα διάφορα τρόφιμα που αναφέραμε δεν είναι οι σωστές και είναι λιγότερες, για διάφορους λόγους, τότε πάλι φθάνουμε στα 1000 mg εάν προσθέσουμε και τα 250 mg περίπου ασβέστιο που παίρνουμε την ημέρα από τα υπόλοιπα τρόφιμα μιας φυσιολογικής διατροφής. Επομένως ακολουθώντας την προηγούμενη δίαιτα η διατροφή μας θα περιέχει οπωσδήποτε 1000-1200 mg Ασβεστίου την ημέρα. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα λευκά τυριά (όπως η φέτα) περιέχουν ελάχιστο Ασβέστιο ενώ άλλα τρόφιμα περιέχουν πολύ Ασβέστιο όπως είναι οι παστές σαρδέλλες σε λάδι και οι ξηροί καρποί, κυρίως τα ξερά σύκα κά. Τα υπόλοιπα τρόφιμα που αναφέρονται σε διάφορους πίνακες ή δεν περιλαμβάνονται τις ελληνικές διατροφικές συνήθειες ή δεν περιέχουν τόσο Ασβέστιο ώστε να μπορούν να αντικαταστήσουν το γάλα, το γιαούρτι ή το τυρί. Για περισσότερα...

Διατροφή και Εκκολπώματα

Εκκολπωμάτωση σημαίνει η παρουσία εκκολπωμάτων πάνω στο τοίχωμα του παχέος εντέρου. Τα εκκολπώματα είναι μικρές προβολές του τοιχώματος του παχέος εντέρου, που μοιάζουν με θυλάκους, δηλαδή σακκουλάκια ή μπαλονάκια. Δημιουργούνται σε αδύναμα σημεία του παχέος εντέρου, τα οποία δεν αντέχουν στις εσωτερικές πιέσεις που αναπτύσσονται μέσα στον αυλό του εντέρου κατά το πέρασμα των κοπράνων και κατά τις συσπάσεις του ίδιου του εντέρου. Επειδή μάλιστα μέσα στο σιγμοειδές κόλον αναπτύσσονται και οι ισχυρότερες πιέσεις, είναι εδώ που παρουσιάζονται και τα περισσότερα εκκολπώματα. Η δημιουργία εκκολπωμάτων προκαλεί αλλαγές και στη σύσταση του σιγμοειδούς, το οποίο γίνεται σκληρό, δύσκαμπτο και, πολλές φορές στενό.

Πότε εμφανίζεται η εκκολπωμάτωση;

Eπειδή χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα για να δημιουργηθούν τα εκκολπώματα, η εκκολπωμάτωση είναι κατάσταση κοινή στις μεγάλες ηλικίες. Μάλιστα οι μισοί από αυτούς που έχουν περάσει τα 60 τους χρόνια έχουν εκκολπώματα στο παχύ έντερο. Τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο σύνηθες να εμφανίζονται νέοι ασθενείς με προβλήματα λόγω εκκολπωμάτων. Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στην υπερκατανάλωση τροφών χαμηλών σε φυτικές ίνες από τους νέους των Δυτικών κοινωνιών, είτε στη δυνατότητα που έχουμε σήμερα στο να διαγνώσκουμε αυτή την οντότητα νωρίτερα σε άτομα των οποίων το έντερο έχει σοβαρή προδιάθεση να αναπτύξει εκκολπώματα.

Φαίνεται λοιπόν ότι τα εκκολπώματα έχουν σχέση με τις διατροφικές μας συνήθειες:Πράγματι δίαιτες που δεν περιέχουν φυτικές ίνες, γνωστές και ως χαμηλού υπολείμματος δίαιτες, αποτελούν την κύρια αιτία. Στις χώρες του λεγόμενου Δυτικού κόσμου, όπως στις ΗΠΑ και στις περισσότερες Ευρωπαϊκές, η εκκολπωμάτωση και τα επακόλουθα της είναι συχνά, ενώ στην Ασία και στην Αφρική, όπου τρέφονται ακόμη με φυτικής προέλευσης δίαιτες, είναι σπάνια. Οι ίνες, λόγω του ότι δεν απορροφούνται από το έντερο, περνούν μέσα από τον αυλό του οργάνου χωρίς να διασπώνται και κατακρατούν νερό, κάνοντας τα κόπρανα μαλακά και εύκολα να αποβληθούν. Έτσι αποφεύγονται φαινόμενα δυσκοιλιότητας και δεν αναπτύσσονται μεγάλες πιέσεις εντός του εντερικού αυλού. Συνεπώς το τοίχωμα του παχέος εντέρου δεν αδυναμεί και τα εκκολπώματα είναι δύσκολο να δημιουργηθούν. Για περισσότερα....

Oστεοπόρωση και Διατροφή

Τι είναι Οστεοπόρωση; Η οστεοπόρωση είναι νόσημα των οστών, που χαρακτηρίζεται από μειωμένη οστική μάζα, διαταραχή της ποιότητας των οστών και μείωση της αντοχής τους. Τα παραπάνω οδηγούν βαθμιαία σε κατάγματα, κυρίως στη σπονδυλική στήλη, τον καρπό και το ισχίο.
Πώς εκδηλώνεται η οστεοπόρωση; Η οστεοπόρωση είναι ύπουλη κατάσταση, που μπορεί να μην έχει συμπτώματα μέχρι να συμβεί το πρώτο κάταγμα. Σε προχωρημένες καταστάσεις εκδηλώνεται με απώλεια ύψους, κύφωση και πόνο στη σπονδυλική στήλη.
Από ποιους παράγοντες εξαρτάται η ποιότητα των οστών; Η οστική μάζα και η ποιότητα των οστών εξαρτάται από διάφορους παράγοντες που επιδρούν στο σκελετό σε διάφορες χρονικές περιόδους της ζωής του ανθρώπου.
Ποιες είναι οι φάσεις ανάπτυξης των οστών;

1.Η παιδική και η νεανική ηλικία (από τη γέννηση μέχρι το 20ο -25ο έτος για τις γυναίκες και το 25ο - 30ο για τους άνδρες). Στη διάρκεια αυτής της περιόδου ο άνθρωπος σχηματίζει το σκελετό του μέχρι αυτός να φτάσει στην «Κορυφαία Οστική Μάζα».

2.Η ώριμη ηλικία (η μετέπειτα φάση) κατά την οποία ο άνθρωπος πρέπει να διατηρήσει την οστική του πυκνότητα μέχρι την εμμηνόπαυση ή την «ανδρόπαυση» ανάλογα με το φύλο


3.Η μετεμμηνοπαυσιακή ηλικία, η οποία είναι εύκολα διακριτή για τις γυναίκες (σταμάτημα της εμμήνου ρύσης), δύσκολα διακριτή για τους άνδρες και η οποία διαρκεί 10-15 χρόνια. Στην φάση αυτή η οστική πυκνότητα μειώνεται ταχέως λόγω της μείωσης των ορμονών του φύλου (οιστρογόνα, τεστοστερόνη) Για περισσότερα....

Παλινδρόμηση

Η αλλαγή στον τρόπο ζωής και τις διατροφικές συνήθειες του ασθενούς παίζουν καταλυτικό ρόλο στην θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Σε σχέση με την καθημερινότητα συνιστώνται τα ακόλουθα:

  • Διακοπή του καπνίσματος
  • Ελάττωση του σωματικού βάρους , κυρίως σε παχύσαρκα άτομα
  • Αποφυγή στενών ρούχων ( σφιχτές ζώνες και παντελόνια, κορσέδες), που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση.
  • Να αποφεύγει ο ασθενής να σηκώνει βάρη, να κάνει κοιλιακούς και να σκύβει.
  • Καλό είναι να μεσολαβούν 2-3 ώρες μεταξύ του φαγητού και της κατάκλισης.
  • Αποφυγή άγχους.
  • Κατά την κατάκλιση, βοηθάει αν το πάνω μέρος του κρεβατιού είναι υπερυψωμένο κατά 15-20 εκ.
  • Αποφυγή φαρμάκων που επιτείνουν το φαινόμενο, όπως ασπιρίνη, αντιφλεγμονώδη. Για περισσότερα.....

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου


Έχετε σκεφτεί ότι συμπτώματα, όπως κοιλιακός πόνος, ήπιος ή έντονος, που συνοδεύεται από επεισόδια διάρροιας ή δυσκοιλιότητας και αίσθημα φουσκώματος μετά τα γεύματα, μπορεί σας κάνουν υποψήφιους για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) ή όπως είναι ευρύτερα γνωστό σπαστική κολίτιδα;
Το ΣΕΕ είναι μια χρόνια διαταραχή της λειτουργίας του εντέρου που επηρεάζεται από την ψυχολογία του ασθενούς και μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της ζωής του. Είναι η δεύτερη κατά σειρά αιτία μετά το κοινό κρυολόγημα που ευθύνεται για τις απουσίες για λόγους υγείας από τη εργασία και πιο διαδεδομένη νόσος από το άσθμα,την κατάθλιψη, και το σακχαρώδη διαβήτη. Συχνά οδηγεί τον άρρωστο από γιατρό σε γιατρό μέχρι τελικά να μάθει να την αντιμετωπίζει αποτελεσματικά.
Που οφείλεται;
Φυσιολογικά το εντερικό περιεχόμενο προωθείται κατά μήκος του εντέρου με κανονικές, συντονισμένες μυϊκές συσπάσεις (περισταλτισμός). Στο ευερέθιστο έντερο οι κινήσεις αυτές είναι ακανόνιστες και ασυγχρόνιστες με αποτέλεσμα διαταραχή της προωθήσεως των κοπράνων μέσα στον αυλό του εντέρου. 
Η αιτία της ανωμαλίας αυτής δεν είναι πλήρως κατανοητή. Αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η αιτία είναι κυρίως ψυχολογική καθώς η διαταραχή φαίνεται να εκδηλώνεται συνήθως σε άτομα που βρίσκονται κάτω από συνθήκες άγχους. 
ʼΑλλοι συνδέουν την εκδήλωση του ΣΕΕ με διαταραχές των ερεθισμάτων από τον εγκέφαλο ή με ανωμαλίες στο νευρικό πλέγμα του έντερου. Η διατροφή έχει επίσης συσχετιστεί με τη νόσο καθώς τα συμπτώματα φαίνεται να επιδεινώνονται από τη λήψη κάποιων τροφών και γενικότερα να επηρεάζονται από τις διατροφικές συνήθειες του ατόμου. Για περισσότερα...

Ερυθρηματώδης Λύκος και Διατροφή

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο συστηματικός ερυθρηματώδης λύκος απαιτούν ορισμένες τροποποιήσεις στη διατροφή, οι οποίες σχετίζονται με τη νόσο ή τις παρενέργειες των φαρμάκων στην πρώτη περίπτωση και με τη συννοσηρότητα και τις παρενέργειες των φαρμάκων στη δεύτερη.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα αντιμετωπίζουν κατά καιρούς διάφορα προβλήματα που οφείλονται είτε στη νόσο αυτή καθαυτή είτε σε παρενέργειες της φαρμακευτικής τους αγωγής.

Τα προβλήματα αυτά απαιτούν κάποια διατροφική παρέμβαση και συνοψίζονται ως εξής:

Αλλαγές στη σύσταση του σώματος. Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από τρεις κύριες μάζες: τη λιπώδη, τη μυϊκή και τη μάζα των οστών. Μελέτες έχουν δείξει ότι ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα παρουσιάζουν απώλεια μυϊκής μάζας λόγω της νόσου, ενώ η λιπώδης μάζα παρουσιάζεται αυξημένη σε όλα τα σημεία του σώματος εκτός από τα πόδια, εκτρέποντας την κατανομή του λίπους σε πιο κεντρική (συνεπώς και πιο επικίνδυνη). Όσον αφορά τη μάζα των οστών, και αυτή εμφανίζεται μειωμένη εξαιτίας της λήψης κορτικοστεροειδών, της ακινησίας ορισμένων ασθενών, της μειωμένης πρόσληψης ασβεστίου και βιταμίνης D και, τέλος, λόγω των αυξημένων - εξαιτίας της νόσου - επιπέδων ορισμένων ουσιών που λέγονται κυτταροκίνες.

Παρενέργειες φαρμακευτικής αγωγής. Η φαρμακευτική αγωγή επιβάλλει συχνά κάποιους περιορισμούς ή αλλαγές στο διαιτολόγιο ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Προσβολή αρθρώσεων. Η αρθρική προσβολή των μικρών και μεγάλων αρθρώσεων μπορεί να μειώσει τη δυνατότητα του ανθρώπου να εκτελέσει καθημερινές δραστηριότητες, όπως ψώνια και μαγείρεμα. Επίσης η προσβολή της κροταφογναθικής άρθρωσης μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα μάσησης και κατάποσης της τροφής.

Η διατροφική παρέμβαση τροποποιείται αναλόγως με το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.Ο ασθενής με ρευματοειδή αρθρίτιδα οφείλει να ακολουθεί ένα διαιτολόγιο που θα του παρέχει επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας (π.χ. από γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, ασπράδια αυγών, πουλερικά και ψάρια) και ισορροπία όλων των θρεπτικών συστατικών (ιδιαίτερα του ασβεστίου και της βιταμίνης D, που είναι σημαντικά για την υγεία των οστών). Για περισσότερα..

Σκλήρυνση κατα πλάκας και Διατροφή

Στη σύγχρονη εποχή, η σκλήρυνση κατά πλάκας παρουσιάζει αυξημένο ποσοστό εμφάνισης και ιδιαίτερα στις αναπτυγμένες χώρες. Οι βασικότεροι πιθανοί επιβαρυντικοί παράγοντες είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος, το άγχος και η κακή διατροφή. Η τελευταία είναι μείζονος σημασίας γιατί εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς. Πρόκειται δηλαδή για έναν παράγοντα που καθοδηγείται και ελέγχεται από εμάς σε αντίθεση με τους άλλους δύο. Είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε χωρίς κίνδυνο, κατόπιν βέβαια των εξατομικευμένων οδηγιών. Υποστηρίζεται τέλος από κάποιους ότι είναι πιο μεγάλη η προδιάθεση στις γυναίκες λόγω έλλειψης κάποιων θρεπτικών συστατικών ή επικίνδυνης συσσώρευσης κάποιων άλλων.Γενικά οι διατροφικοί παράγοντες που κατηγορούνται σαν πιθανά αίτια της νόσου είναι:

1. Οι τροφικές δυσανεξίες στη γλουτένη-πρωτεΐνη που βρίσκεται στα δημητριακά και στα όσπρια και στην λακτόζη - πρωτεΐνη του γάλακτος εμφανίζονται είτε λόγω των μολυσματικών στοιχείων του περιβάλλοντος είτε λόγω υπερκατανάλωσης και μειωμένης επεξεργασίας. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα επίφοβο είναι το αγελαδινό γάλα λόγω ιογενών παραγόντων που ίσως όμως εξαλείφονται με την σύγχρονη μέθοδο υψηλής παστερίωσης. Οι πρωτεΐνες αυτές έχουν σαν αποτέλεσμα να μιμούνται τις πρωτεΐνες του οργανισμού με αποτέλεσμα να ενεργοποιείται το αμυντικό σύστημα ενάντια στον εαυτό του.

3. Οι ελλείψεις στις ενδογενείς βιταμίνες Β6, Β12προκαλούν την μη ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

4. Η ανεπαρκής σύνθεση ενζύμων δημιουργεί την μη ομαλή λειτουργία και διεκπεραίωση όλων των χημικών αντιδράσεων του οργανισμού όπως η πέψη των τροφών. Για περισσότερα...

Δυσμηνόρροια και Διατροφή


Η μήτρα αποτελείται κυρίως από μυϊκό ιστό ,ο οποίος κατά τη διάρκεια της περιόδου συσπάται και προκαλεί την αποβολή του εσωτερικού τοιχώματος της μήτρας. Έτσι, πολλές φορές οι συσπάσεις είναι πολύ ισχυρές με αποτέλεσμα να προκαλούνται έντονες ενοχλήσεις, γεγονός που ιατρικά αναφέρεται ως δυσμηνόρροια. Η δυσμηνόρροια εμφανίζεται συνήθως σε άτομα ηλικίας 17 ως 25 ετών και τα συμπτώματά της υποχωρούν όταν η γυναίκα γεννήσει.

ΑΙΤΙΕΣΗ δυσμηνόρροια παρουσιάζεται συνήθως σαν πόνος κράμπας ή ενόχληση στην άνω κοιλιακή χώρα που μπορεί να εμφανίζεται σε κύματα, ενώ ο πόνος της μέσης είναι ένα σύμπτωμα που συνήθως συνοδεύει την κατάσταση αυτή. Ο λόγος εμφάνισής της είναι μάλλον κάποιες ορμονικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της περιόδου. Πιθανόν ο πόνος να προέρχεται από υπερβολική παραγωγή κάποιων ουσιών που ονομάζονται προσταγλανδίνες ή από αυξημένη ευαισθησία του οργανισμού στις ουσίες αυτές. Θεωρούνται οι προσταγλανδίνες υπεύθυνες για τους μυϊκούς σπασμούς της μήτρας.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΟι πόνοι της περιόδου είναι μια δυσάρεστη ενόχληση που μπορεί ν'αντιμετωπιστεί με παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως μπορεί ο πόνος να είναι ιδιαίτερα ισχυρός και μη αντιμετωπίσιμος με τα κοινά παυσίπονα. Τότε,... Για περισσότερα...

Διαφραγματοκήλη


Τι προκαλεί τη διαφραγματοκήλη;

Για την δημιουργία της διαφραγματοκήλης ενοχοποιούνται συνήθως 

1.Η αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση. Κάθε λόγος που προκαλεί μεγάλη και προτεταμένη αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης μπορεί να ευθύνεται για διαφραγματοκήλη. Τέτοιοι παράγοντες μπορεί να είναι η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη, η άρση βάρους είτε ως εργασιακή ανάγκη είτε ως άθληση, ο έντονος παροξυσμικός βήχας της βρογχίτιδας, οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις δυσκοιλιότητας.

2.Τα μεγάλα και πλούσια γεύματα προκαλούν μεγάλη διάταση του στομάχου και αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης με αποτέλεσμα να θέτουν τη βάση της νόσου.

3.Το γήρας και κατά συνέπεια η εξασθένηση των μυών και των συνδέσμων προδιαθέτει σε εμφάνιση της νόσου.

Ποια είναι τα συμπτώματα της διαφραγματοκήλης;

Η διαφραγματοκήλη αποτελεί τη σημαντικότερη αιτία γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης με συνέπεια τα συμπτώματα της διαφραγματοκήλης να είναι ίδια με εκείνα που προκαλεί η πάθηση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Επιπλέον συμπτώματα ειδικά της πάθησης είναι:

1.Πόνος στο στήθοςπου μοιάζει με τον στηθαγχικό πόνο της καρδιάς και πολλές φορές φοβίζει τους ασθενείς και τους οδηγεί σε καρδιολόγους. Εδικά μετά βαριά και πλούσια γεύματα.

2.Δυσφαγία. Δηλαδή δυσκολία στην κατάποση.

3.Αναιμία. Συνήθως είναι μικρές σιδηροπενικές αναιμίες που οφείλονται σε αιμορραγία ως επακόλουθο κάποιας διάβρωσης του στομάχου. Για περισσότερα...

Διατροφή και Καρδιαγγειακές παθήσεις 

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα σήμερα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου και μια από τις κυριότερες αιτίες νοσηρότητας τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες.Ευθύνονται για περίπου 17,3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς
και για εκατομμύρια καρδιαγγειακά επεισόδια, όπως εμφράγματα του μυοκαρδίου ή αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Επιπλέον,παρουσιάζoυναυξητική τάσηκυρίως λόγω της συνεχούς αύξησης του πληθυσμού των ηλικιωμένων παγκοσμίως, καθώς και των σημαντικών κοινωνικών μεταβολών που έχουν συντελέσει στην αλλαγή του σύγχρονου τρόπου ζωής
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν ένα ευρύ φάσμα διαταραχών, τα οποία προσβάλλουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία και περιλαμβάνουν:
Στεφανιαία νόσος: Προκαλείται από στένωση των αιμοφόρων αγγείων (στεφανιαίων) που αιματώνουν τον καρδιακό μυ, κυρίως εξαιτίας εναπόθεσης λίπους, με αποτέλεσμα τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών.

Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο: Πρόκειται για τη διαταραχή της εγκεφαλικήςκυκλοφορίας.

Μπορεί να προκληθεί είτε από διακοπή της αιματικής ροής του εγκεφάλου (ισχαιμικό επεισόδιο),είτε από ρήξη των εγκεφαλικών αγγείων (αιμορραγικό επεισόδιο).

Ρευματική καρδιοπάθεια: Πρόκειται για την καταστροφή του καρδιακού μυ και των βαλβίδων της καρδιάς,

Συγγενής Καρδιοπάθεια: Πρόκειται για ανωμαλίες των καρδιαγγειακών δομών π.χ. μεσοκοιλιακά ή μεσοκολπικά ελλείμματα, ανωμαλίες των βαλβίδων, ανωμαλίες των καρδιακών κοιλοτήτων, οι οποίες υπάρχουν από τη γέννηση. Οφείλονται είτε σε γενετικούς παράγοντες για παράδειγμα, σύνδρομοDown, είτε σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Για περισσότερα..

Έλκος Στομάχου

Η πιο κοινή αιτία για το έλκος στομάχου είναι το βακτήριο Helicobacter pylori, ή αλλιώς H. pylori. Έλκη μπορεί επίσης να προκληθούν από την υπερβολική χρήση παυσιπόνων, όπως η ασπιρίνη και μη-στεροειδή αντιφλεγμονωδών, όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη.

Το έλκος στομάχου συχνά αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά και φάρμακα που μειώνουν, μπλοκάρουν, ή εξουδετερώνουν τα οξέα του στομάχου. Υπάρχουν, επίσης, φυσικές θεραπείες που μπορείτε να εφαρμόσετε, για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα ενός έλκους στο στομάχι και να το βοηθήσετε να επουλωθεί.

Φλαβονοειδή

Έρευνες δείχνουν ότι τα φλαβονοειδή, επίσης γνωστή ως βιοφλαβονοειδή, μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για το έλκος στομάχου. Τα φλαβονοειδή είναι χημικές ενώσεις που υπάρχουν με φυσικό σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Τα τρόφιμα και τα ποτά που είναι πλούσια σε φλαβονοειδή περιλαμβάνουν:

  • Σόγια
  • Όσπρια
  • Κόκκινα σταφύλια
  • Λάχανο
  • Μπρόκολο
  • Μήλα
  • Μούρα
  • Τσάι (ιδίως το πράσινο τσάι)

Ωστόσο, μερικά τρόφιμα και ποτά που περιέχουν φλαβονοειδή, όπως τα εσπεριδοειδή και τα κόκκινα κρασιά, μπορεί να ερεθίσουν το έλκος στομάχου. Τα φλαβονοειδή χαρακτηρίζονται ως "γαστροπροστατευτικά", πράγμα που σημαίνει ότι υπερασπίζονται την επένδυση του στομάχου και συμβάλλουν στην επούλωση των ελκών. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Linus Pauling, δεν υπάρχουν παρενέργειες από την κατανάλωση φλαβονοειδών σε ποσότητες που κατά κανόνα υπάρχουν σε ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα, αλλά η υπερβολική κατανάλωση φλαβονοειδών μπορεί να επηρεάσει την πήξη του αίματος.  Για περισσότερα.

Νεφρολιθιαση και Διατροφή

Οι πέτρες στα νεφρά θεωρούνται από τις πιο επίπονες παθήσεις που μπορεί να εμφανίσει κάποιος. Και δεν είναι τόσο σπάνιο φαινόμενο· 1 στους 10 ανθρώπους υπολογίζεται ότι υποφέρει κάποια στιγμή στην ζωή του. Οι πέτρες αυτές εμφανίζονται όταν υπάρχουν σε υπερβολικό βαθμό ορισμένα μέταλλα στα νεφρά. Ευτυχώς, όμως, με μερικές αλλαγές στη διατροφή μας μπορούμε να μειώσουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό την δημιουργία μιας πέτρας, αλλά ταυτόχρονα να προλάβουμε και την δημιουργία μιας καινούργιας, αν έχει ήδη συμβεί μία φορά.

Ίσως η πρώτη, και πιο σημαντική, συμβουλή για την πρόληψη των πετρών στα νεφρά είναι να πίνουμε πολύ νερό, να περιορίσουμε την κατανάλωση αλατιού και ζωικής πρωτεΐνης. Δεν υπάρχει κάποια ειδική διατροφή για τις πέτρες στα νεφρά, αλλά πολλοί διαιτολόγοι και νεφρολόγοι προτείνουν την δίαιτα DASH, μια διατροφή που έχει ως σκοπό να αντιμετωπίσει την υπέρταση. Έχει αποδειχθεί μέσα από αρκετές μελέτες, ότι η διατροφή αυτή μπορεί να περιορίσει σε ικανοποιητικό βαθμό τον σχηματισμό πετρών στα νεφρά, και ταυτόχρονα να ελαττώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρκίνου. Η διατροφή DASH βασίζεται στα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής άλεσης, και στα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά. Περιορίζει την κατανάλωση αλατιού, ζάχαρης και κόκκινου κρέατος.

Μερικές προτάσεις για τροφές που θα σας βοηθήσουν να ελαττώσετε τον κίνδυνο είναι αυτές:

Τροφές που περιέχουν ασβέστιο: Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο, όπως τα γαλακτοκομικά, μας βοηθούν να προλάβουμε τις πέτρες στα νεφρά. Είναι σημαντικό να τις καταναλώνουμε, ειδικά αν η διατροφή μας περιέχει και τροφές με αρκετά οξαλικά οξέα, όπως το σπανάκι. Αυτά τα δύο δένονται, και ελαττώνουν την δημιουργία πετρών.

Φρούτα και λαχανικά: Αναγκαίο κομμάτι κάθε σωστής διατροφής. Τα εσπεριδοειδή, επίσης, φαίνεται να είναι πολύ αποτελεσματικά εναντίον των πετρών.

Νερό: Όσο περισσότερο νερό μπορούμε να πίνουμε μέσα στην ημέρα, τόσο το καλύτερο. Το νερό ελαττώνει την παραγωγή ουρικού οξέος και πετρών.

Φυτικές πρωτεΐνες: Αν καταναλώνετε μικρές ποσότητες ζωικής πρωτεΐνης, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Οι φυτικές πρωτεΐνες, από την άλλη μεριά, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες. Τις βρίσκουμε στα φασόλια, στις φακές, στην κινόα και στους ξηρούς καρπούς.

Υπολογίζεται ότι το 80% της πέτρας των νεφρών αποτελείται από κοιτάσματα ασβεστίου.

Γι' αυτό και πρέπει να αποφεύγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα με υψηλό οξαλικό οξύ.

Τέτοιες είναι:
Το σπανάκι, η μελιτζάνα, η ντομάτα, η πατάτα, τα φιστίκια, η ζάχαρη, τα αμύγδαλα ...
Για περισσοτερα....

© 2016 Νατσούλης Γεώργιος, Διαιτολόγος Διατροφολόγος,Πειραιάς
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε