Γενικές Οδηγίες Διατροφής
- Nα τρώτε 3 γεύματα
Είναι βασικό να μην αφήνετε το στομάχι σας άδειο για μεγάλα διαστήματα και να έχετε μικρά και συχνά γεύματα. Για αυτό:
α)Μην παραλείπετε γεύματα, και ειδικά το πρωινό, που είναι ένα βασικό γεύμα για να ξεκινήσει καλά η μέρα και να δώσει ικανοποιητική ενέργεια για τις πνευματικές και τις σωματικές μας δραστηριότητες.
β) Να τρώτε από όλες τις ομάδες τροφών (κρέατα, φρούτα, λαχανικά κτλ.), αλλά όσο και όταν πρέπει.
γ) Μην τρώτε αργά το βράδυ. Προσπαθήστε να μην φορτώνετε το στομάχι σας πριν το βραδινό ύπνο. - Μειώστε το λίπος
Το λίπος είναι η υψηλότερη πηγή θερμίδων (δίνει 1γρ=9 θερμίδες- 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι δίνει 45 θερμίδες) και για αυτό είναι το διατροφικό εκείνο στοιχείο που θέλει τη μεγαλύτερη προσοχή. Για αυτό:
α) Αποφύγετε τα τηγανητά φαγητά. Προτιμήστε τα βραστά και τα ψητά χωρίς επιπλέον λίπος.
β) Αποφύγετε τα πολύ λιπαρά τρόφιμα π.χ. κέικ, πάστες και πίτες, μαγιονέζες, κρέμες και ντρέσινγκς.
γ) Μη χρησιμοποιείτε βούτυρο ή μαργαρίνες. Προτιμήστε ένα αντίστοιχο προϊόν χαμηλών λιπαρών.
δ) Αποφύγετε τα πλήρη γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα και να προτιμάτε όσα είναι αποβουτυρωμένα και χαμηλών λιπαρών.
ε) Μετράτε πάντα το λάδι που βάζετε στο φαγητό με ένα κουτάλι. Να το προσθέτετε πάντα στο τέλος του μαγειρέματος. - Μειώστε τη ζάχαρη
Η ζάχαρη βρίσκεται "κρυμμένη" σε πολλές τροφές και δίνει πολλές άχρηστες θερμίδες (δίνει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο -1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη δίνει 20 θερμίδες). Για αυτό:
α) Αποφύγετε τα γλυκά (σοκολάτες, μπισκότα, μαρμελάδες).
β) Μην προσθέτετε ζάχαρη στον καφέ σας (χρησιμοποιείστε με μέτρο τα υποκατάστατα που υπάρχουν στην αγορά).
γ) Προτιμήστε τα προϊόντα "χωρίς ζάχαρη" π.χ. αναψυκτικά τύπου light, γάλα και γιαούρτια φρούτων με 0% ζάχαρη κτλ. - Τρώτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου και δίνουν το αίσθημα πληρότητας στο στομάχι, μειώνοντας έτσι την όρεξη.
α) Προτιμήστε το ψωμί ολικής άλεσης και τα μαύρα μακαρόνια και ρύζι.
β) Τρώτε 1-2 φορές την εβδομάδα όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια), μαγειρεμένα με λίγο λάδι.
γ) Τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Προτιμήστε τα φρέσκα και προσπαθήστε να μην τα καταστρέφετε κατά το μαγείρεμα.
Γλυκά Με Λίγες Θερμίδες
Τα γλυκά είναι ένας πειρασμός που σχεδόν κανένας δεν μπορεί να αντισταθεί. Μετά από ένα γεύμα ή δείπνο συνηθίζουμε να τρώμε και ένα γλυκό, τις περισσότερες φορές του εμπορίου και αγχωνόμαστε για τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε.
01. Παστέλι: 255 θερμίδες ένα μέτριο. Αποτελεί πολύ καλή πηγή ενέργειας. Διαθέτει καλή αναλογία λιπαρών και υδατανθράκων, ενώ το σουσάμι παρέχει φυτικές ίνες. Διαθέτει τις απαραίτητες πρωτεΐνες για τον οργανισμό και καλούς υδατάνθρακες που είναι χρήσιμοι για ενέργεια.
02. Γρανίτα πορτοκάλι: 250 θερμίδες η μερίδα. Δροσερό γλυκό που περιέχει βιταμίνη C. Η συγκεκριμένη βιταμίνη καταπολεμά τις μολύνσεις, συμβάλει στην επούλωση των ιστών ενώ ακόμη βοηθάει για υγιή δόντια και οστά.
03. Τάρτα μήλο (μικρή): 210 θερμίδες η μια. Προσθέστε και σταφίδες που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μας βοηθούν να καταπολεμήσουμε τις ελεύθερες ρίζες που είναι υπεύθυνες για τη γήρανση του οργανισμού.
04. Ρυζόγαλο: 210 θερμίδες η μερίδα. Αν χρησιμοποιήσετε αποβουτυρωμένο γάλα τότε θα επωφεληθείτε από το ασβέστιο, τη βιταμίνη Β2 και τις πρωτεΐνες.
05. Ζελέ ανανά: 170 θερμίδες η μερίδα. Δροσερό γλυκό που βοηθάει στην πέψη αφού ο ανανάς περιέχει το ένζυμο βρομελίνη. Δεν έχει καθόλου χοληστερίνη.
Snacks Με Λιγότερες Απο 50 Θερμίδες
Τα σνακ ενδιάμεσα των γευμάτων είναι ιδανικά αν θέλετε να χάσετε βάρος καθώς κρατούν την πείνα σας μακριά και βοηθούν στο να μη ξεφύγετε στο επόμενο γεύμα. Ικανοποιήστε την επιθυμία σας για κάτι γλυκό, αλμυρό, τραγανό ή/και κρεμώδες, χωρίς να χαλάσετε τη δίαιτα σας, επιλέγοντας σνακ από την παρακάτω λίστα. Το κάθε ένα περιέχει μέχρι 50 θερμίδες!
1. 1 μικρό μήλο, ψητό, προσθέστε από πάνω 1 κουταλιά της σούπας γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, πασπαλίστε με κανέλα (45 θερμίδες)
2. ½ μικρή μπανάνα (45 θερμίδες)
3. 1 ½ κουταλιά της σούπας σταφίδες (45 θερμίδες)
4. 12 κεράσια (48 θερμίδες)
5. 1 ατομικό ζελέ χωρίς ζάχαρη με 3 κουταλιές της σούπας χτυπημένη κρέμα light (40 θερμίδες)
6. ½ φλιτζάνι φράουλες με 2 ½ κουταλιές της σούπας άπαχο γιαούρτι (47 θερμίδες)
7. 14 κόκκινα σταφύλια (48 θερμίδες)
8. 1 ½ φλιτζάνι ποπκορν (46 θερμίδες)
9. 1 ράβδο pretzel (37 θερμίδες)
10. 1 φλιτζάνι φράουλες (47 θερμίδες)
11. 5 ελιές (45 θερμίδες)
12. 1 τυράκι babybel light (50 θερμίδες)
13. ½ μπάρα δημητριακών (45 θερμίδες)
14. 1 μέτριο αγγούρι σε φέτες αναμιγμένο με ¼ φλιτζανιού κρεμμύδι κομμένο σε φέτες, 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο σέλερι, 4 κουταλιές της σούπας ξίδι και αλάτι για γεύση (45 θερμίδες)
15. 1 ποτήρι χυμό λαχανικών (39 θερμίδες)
Yoga Diet
H Γιόγκα διατροφή βοηθά στη δημιουργία ενός ιδανικού βάρους και την επίτευξη πνευματικής και συναισθηματικής ισορροπίας. Η Διατροφή Γιόγκα δεν επιμένει στο σχεδιασμό ένός περίπλοκου μενού ή θερμίδων εντοπισμού, ούτε σας αφήνει να μείνετε πεινασμένοι. Αναφέρεται στην χορτοφαγία, όπως οι αρχές της γιόγκα αφορούν Sattvic τρόφιμα το οποία διαλέγονται για να αποτελέσουν την ιδανική δίαιτα. Αυτά τα τρόφιμα δημιουργούν νέα ενέργεια και ηρεμία του νου και δίνουν τη δυνατότητα στο άτομο να χρησιμοποιεί τα σωματικά, ψυχικά και πνευματικά του ταλέντα( εκτός του ότι είναι θρεπτικά και εύπεπτα). Τα Sattvic προϊόντα περιλαμβάνουν φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά, φασόλια, φυσικό χυμό φρούτων, γάλα, μέλι, βούτυρο και καθαρό νερό. Μια ιδανική δίαιτα γιόγκα εστιάζει στην χορτοφαγία με την κατάρτιση απλών διαιτολογίων με φυσικές, καθαρές και αβίαστα εύπεπτες τροφές που ενθαρρύνουν τη γενική ευεξία και την υγεία.
Ο κύκλος των τροφίμων εξαρτάται από την πηγή της ενέργειας που λαμβάνει από τον Ήλιο , η οποία βοηθά στη θρέψη των φυτών και ως εκ τούτου, πιστεύεται ότι περιέχει την ζωτική δύναμη της ζωής, εκτός από την προώθηση της . Για αυτό το λόγο, η αξία της διατροφής με βάση το κρέας των ζώων θεωρείται ότι είναι κατώτερη από τη φυσική, αν και είναι μια ισχυρή πηγή διατροφής. Φυσικά τρόφιμα όπως λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, ξηροί καρποί και σπόροι έχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τα οποία βρίσκονται σε αυτά σε διαφορετικές αναλογίες και ποσότητες και τα οποία απορροφούνται εύκολα, καθιστώντας τα τις καλύτερες πηγές πρωτεϊνών.
Φυτικές Ίνες
Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι κάποια συσκευασμένα τρόφιμα περιλαμβάνουν πάνω στην ετικέτα τους έναν μικρό πίνακα που φέρει τίτλους όπως 'Θρεπτική αξία', 'Διατροφική ανάλυση' 'Μέσες διατροφικές αξίες' κ.λ.π. Στον πίνακα αυτό δίνεται η περιεκτικότητα σε ενέργεια (θερμίδες) και ορισμένα θρεπτικά συστατικά των 100 γραμμαρίων του τροφίμου ή της μιας μερίδας του.
Έχω λοιπόν στα χέρια μου ένα πακέτο με φρυγανιές και διαβάζω στην ετικέτα του τον μικρό πίνακα με τίτλο 'Θρεπτική αξία για 100 γραμμάρια'. Πρώτα από όλα γράφει ενέργεια (σε θερμίδες), πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη, που σίγουρα το άκουσμά τους μας φαίνεται κάπως οικείο: σίγουρα γνωρίζουμε τις 'διάσημες' θερμίδες και είναι πολύ πιθανό να έχουμε ακούσει για το ρόλο των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπών στη διατροφή μας.
Κάτω κάτω όμως σ' αυτόν τον πίνακα θρεπτικής ανάλυσης, αναφέρει και έναν διατροφικό παράγοντα ο οποίος περιέχεται στο συγκεκριμένο τρόφιμο, που ίσως να μη μας είναι και τόσο γνωστός: τις διαιτητικές ίνες.
Τί είναι οι διαιτητικές ίνες και πού περιέχονται; Ποιές είναι οι ιδιότητές τους και η φυσιολογική τους δράση και ποιά τα οφέλη τους για την υγεία μας; Πόσες από αυτές χρειαζόμαστε κάθε μέρα στη διατροφή μας και πώς θα προσθέσουμε περισσότερες στο διαιτολόγιό μας; Σε αυτά τα ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στη συνέχεια, για την καλύτερη γνωριμία μας με τις 'αξιότιμες' διαιτητικές ίνες. Μια γνωριμία πολύ σημαντική για τη διαφύλαξη της υγείας μας
Διαιτητικά Γλυκά
1.Bavaroise light6 μπολ, 80 θερμίδες ανά μερίδα
Υλικά 2 φλιτζάνια γιαούρτι (2% λιπαρά)
550 γρ. φράουλες ή βατόμουρα
15 φύλλα ζελατίνης (24 γρ.)
1/2 λεμόνι (το χυμό του)
1 φλιτζάνι ασπαρτάμη
Εκτέλεση - Πολτοποιούμε τα φρούτα και προσθέτουμε την ασπαρτάμη και το χυμό λεμονιού ανακατεύοντας.
- Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό και τα αφήνουμε για 5 λεπτά, έτσι ώστε να μαλακώσουν καλά.
- Τα στραγγίζουμε και τα προσθέτουμε στο μείγμα των φρούτων, το οποίο έχουμε ζεστάνει λίγο έτσι ώστε να είναι χλιαρό.
- Ανακατεύουμε και πάλι και ρίχνουμε μέσα και το γιαούρτι, το οποίο έχουμε βγάλει από το ψυγείο για να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
- Αφού ομογενοποιηθεί το μείγμα, το σερβίρουμε γρήγορα σε φορμάκια για κέικ και τα βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσουν.
- Μετά από 2-3 ώρες είναι έτοιμα να σερβιριστούν.
3. Milk shake φράουλας και βατόµουρωνΠερίπου 4 μεγάλα ποτήρια, 60 θερμίδες το κάθε ποτήρι
Υλικά 1/2 φλιτζάνι κατεψυγμένα βατόμουρα
1/2 φλιτζάνι κατεψυγμένες φράουλες
3/4 του φλιτζανιού χυμό ανανά χωρίς προσθήκη ζάχαρης
1 φλιτζάνι άπαχο γάλα ή γάλα σόγιας
Εκτέλεση - Βάζουμε σε ένα μπλέντερ τα κατεψυγμένα φρούτα και τον άγλυκο χυμό του ανανά.
- Προσθέτουμε το γάλα.
- Τα χτυπάμε όλα μαζί μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές και δροσερό μείγμα
Ραγάδες και Διατροφή
Όταν μιλάμε για ραγάδες εννοούμε ατροφικές διαγραμμώσεις του δέρματος αρχικά κόκκινου χρώματος - ροζ και αργότερα λευκού. Είναι κυρίως αισθητικό πρόβλημα και δημιουργούνται στο ελαστικό μεσαίο στρώμα της επιδερμίδας και συμβαίνουν και στα δυο φύλα σε αρκετές περιοχές όπως οι γοφοί, οι γλουτοί, το στήθος, χαμηλά στην πλάτη στην κοιλιά κτλ.
Αποτελούν μόνιμη βλάβη του δέρματος το οποίο στην όψη είναι στιλπνό, ενώ στην αφή υπάρχει αίσθηση λέπτυνσης του δέρματος (αίσθημα κενού στην πίεση) και εύκολης ρυτίδωσης της επιδερμίδας.
Συγκεντρώνονται στα σημεία με το μεγαλύτερο λίπος και το μεγαλύτερο τέντωμα. Προέρχονται από την απότομη και μεγάλη αλλαγή του σωματικού βάρους την απότομη ανάπτυξη των ατόμων στην εφηβική ηλικία, την εγκυμοσύνη( το 85% των εγκύων θα αναπτύξει ραγάδες κυρίως στους μαστούς και στην κοιλιά κατά το τρίτο τρίμηνο της κυήσεως) και τις ορμονικές μεταβολές.
Πανομοιότυπες ραβδώσεις μπορεί να προκληθούν και α) στους αθλητές που υποβάλλονται σε έντονη άσκηση στους βραχίονες, μηρούς, κοιλιά β) όσους παχαίνουν απότομα γ) αυτούς που χρησιμοποιούν κορτικοστεροειδή για μεγάλο χρονικό διάστημα, τοπικά ή από το στόμα.
Όπως σε πολλά δερματικά προβλήματα έτσι και στη περίπτωση των ραγάδων μεγάλο ρόλο παίζει η διατροφή. Το να έχουμε ένα όμορφο και υγιές δέρμα εξαρτάται και από το "πιάτο" μας. Μια ισορροπημένη διατροφή, όπως η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και πλήρης σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία καθώς και φτωχή σε λίπη βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος. Η ομορφιά τoυ δέρματος ξεκινάει από μέσα μας.
Διατροφικές Συμβουλές για Kρυολογημα
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ γνωρίζουμε τη θεραπευτική δράση της τροφής στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος και την ενίσχυση του οργανισμού στην προσπάθειά του για ανάρρωση. Η διατροφή αποτελεί ασπίδα για την πρόληψη και θεραπεία καταστάσεων όπως το κοινό κρυολόγημα που ταλαιπωρεί χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο. Τέτοιες διότητες πρόληψης φαίνεται να έχουν οι πρωτείνες (π.χ. τα αμινοξέα γλουταμίνη και αργινίνη), τα ω3 λιπαρά οξέα, ορισμένα ιχνοστοιχεία όπως ο ψευδάργυρος και το σελήνιο, και ορισμένες βιταμίνες όπως η βιταμίνη C, κάποιες βιταμίνες Β η Α και η Ε.
Οι κυριότεροι διατροφικοί κανόνες για την πρόληψη του κρυολογήματος είναι οι εξής :
Καλή ενυδάτωση
Ένας απλός και χρήσιμος κανόνας για την πρόληψη του κρυολογήματος είναι να πίνουμε άφθονα υγρά. Η καλή ενυδάτωση του οργανισμού μας προστατεύει. Πράγματι όταν είμαστε καλά ενυδατωμένοι, οι βλενογόννοι της μύτης και του ρινοφάρυγγα που είναι οι στόχοι και τα σημεία εισόδου των ιών, παγιδεύουν καλύτερα τους εν λόγω ιούς και τους εξουδετερώνουν. Τα υγρά μπορεί να περιλαμβάνουν νερό, χυμούς, αθλητικά ποτά, τσάι και άλλα βότανα. Καλό είναι να καταναλώνουμε 8-10 ποτήρια υγρών την ημέρα.
Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία
H 3η κατά σειρά έρευνα NHANES (National Health and Nutrition Examination, 2008) που έγινε σε αμερικανικό πληθυσμό, έδειξε ότι ανάμεσα σε 21 θρεπτικά συστατικά που μετρήθηκαν στον ορό του αίματος των ατόμων, καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων εμφάνισαν τα άτομα με υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α, βιταμίνης C, βιταμίνης Ε (αντιοξειδωτικές βιταμίνες), β-κρυπτοξανθίνης και σεληνίου. Όλα τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά έχουν άμεση σχέση με την ομαλή λειτουργία των ανοσοποιητικών μηχανισμών. Η βιταμίνη Α περιέχεται κυρίως σε λαχανικά με βαθύ κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα, στο συκώτι, στα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά, η βιταμίνη Ε σε φυτικά λάδια , στους ξηρούς καρπούς, στις γαρίδες κ.ά. Το σελήνιο περιέχεται σε τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη (κρέας, πουλερικά, ξηροί καρποί, φασόλια) και συνήθως μια διατροφή πλούσια σε μη επεξεργασμένα τρόφιμα παρέχει επαρκή ποσότητα σεληνίου.
Εξετάσεις:Με σύμμαχο.....τη διατροφή!
Ψυχραιµία,µεθοδικό διάβασµα,αισιοδοξία και όλα θα πάνε καλά!
Αυτές είναι συνήθως και οι συµβουλές που δίνουν οι µεγαλύτεροι, γονείς και καθηγητές, στους µαθητές. Ωστόσο, οι περισσότεροι παραβλέπουν έναν εξίσου σηµαντικό παράγοντα, που επηρεάζει πολλές φορές καθοριστικά την επίδοση των µαθητών. Τη σωστή διατροφή!
Η διατροφή στην περίοδο της προετοιµασίας:
Καθ' όλη την περίοδο της προετοιµασίας του µαθητή για τις πανελλήνιες εξετάσεις, τις πιο επίπονες και σηµαντικές εξετάσεις των µαθητικών χρόνων, η διατροφή έχει το δικό της εξέχοντα ρόλο. Μια πλήρης και ισορροπηµένη διατροφή βοηθάει το µαθητή να είναι πιο υγιής και ισχυρός, έτσι ώστε να έχει καλύτερη απόδοση στο διάβασµά του.
Έτσι, η περίοδος της προετοιµασίας απαιτεί κατάλληλο προγραµµατισµό, όχι µόνο στο διάβασµα, αλλά και στη διατροφή του. Το διαιτολόγιο πρέπει να περιλαµβάνει όλες τις οµάδες τροφίµων στις κατάλληλες γι' αυτόν ποσότητες, δίνοντας έµφαση στα γαλακτοκοµικά, τα φρούτα και τα λαχανικά, τροφές που πολλές φορές παραλείπονται ή δεν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες.
Περικλείοντας όλες τις οµάδες τροφίµων στο καθηµερινό διαιτολόγιο, µπορούν να καλυφθούν όλες οι ανάγκες του µαθητή σε µακροθρεπτικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη) και µικροθρεπτικά συστατικά (βιταµίνες, µέταλλα και ιχνοστοιχεία), χωρίς να απαιτούνται εξωγενή συµπληρώµατα. Θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα τόσο στους µαθητές, όσο και στους γονείς, ότι σε καµία περίπτωση δεν πρέπει κατά τη διάρκεια της προετοιµασίας ή των ηµερών των εξετάσεων να ακολουθείται οποιουδήποτε είδους δίαιτα αδυνατίσµατος, καθώς προκαλούνται ευκολότερα εκνευρισµός, ευερεθιστότητα και κόπωση και παρατηρούνται µειωµένη συγκέντρωση, µνήµη και γενικότερα περιορισµένη απόδοση στο διάβασµα.
Απώλεια Βάρους Και Δυσκοιλιότητα
Όταν ένα άτομο ξεκινάει ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους θα πρέπει ο οργανισμός του να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.Ένα συχνό και σημαντικό πρόβλημα που είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί στην αρχή ή κατά τη διάρκεια του προγράμματος είναι αυτό της δυσκοιλιότητας, αφού η μη φυσιολογία του εντέρου, πέρα από τις δυσμενείς συνέπειες για τον οργανισμό, θα επηρεάσουν και το αποτέλεσμα της μείωσης του βάρους.
Ένα άτομο παρουσιάζει πρόβλημα δυσκοιλιότητας όταν έχει τρεις ή λιγότερες κενώσεις την εβδομάδα. Αν και πολλοί πιστεύουν ότι πρέπει να έχουν καθημερινές κενώσεις, αυτό δεν είναι απόλυτα σωστό. Κατά καιρούς όλοι υποφέρουν από δυσκοιλιότητα, αλλά τις περισσότερες φορές το πρόβλημα διαρκεί μικρό χρονικό διάστημα και δεν είναι σοβαρό.
Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, πρέπει να γίνουν μικρές ή μεγάλες αλλαγές στην καθημερινή διατροφή και τη δραστηριότητα, ανάλογα με τη σοβαρότητα και τη διάρκεια του προβλήματος. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, ενώ αν αυτό δεν είναι εφικτό ίσως απαιτηθεί η συμπληρωματική πρόσληψη ειδικών σκευασμάτων, φυτικών ή χημικών, μετά από συμβουλή ειδικού.
Ποια είναι λοιπόν τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει το άτομο που παρουσιάζει το πρόβλημα;
Πρώτο και πολύ σημαντικό βήμα που πρέπει να κάνει είναι να αρχίσει να καταναλώνει καθημερινά περισσότερες φυτικές ίνες με τη διατροφή του. Οι φυτικές ίνες έχουν την ιδιότητα να κάνουν τα κόπρανα μαλακά και πιο υδαρή, και συμβάλουν στη μεγαλύτερη κινητικότητα του εντέρου. Η σύσταση για την καθημερινή ποσότητα που πρέπει να καταναλώνουμε είναι 25-35 γραμμάρια, αλλά η πράξη και τα στοιχεία από μελέτες δείχνουν ότι ο μέσος Έλληνας καταναλώνει πολύ λιγότερο. Έτσι είναι απαραίτητο, στα πλαίσια του προγράμματος αδυνατίσματος που ακολουθεί να αυξήσει τις φυτικές ίνες του καθημερινού του διαιτολογίου.
Οδηγίες για το Πασχαλινό Τραπέζι
Η μαγειρίτσα είναι το ενδιάμεσο διατροφικό στάδιο ανάμεσα στη νηστεία και τα φαγητά του Πάσχα.
Συμβουλή: μην καταναλώσετε στο ίδιο γεύμα και το «κόκκινο» αυγό ή έστω μικρή ποσότητα κρέατος, για να μην κάνετε την πέψη σας ακόμα πιο δύσκολη. Συνοδέψτε την μόνο με σαλάτα και ψωμί.
Το Πάσχα είναι μία περίοδος, στη διάρκεια της οποίας η παράδοση «επιβάλλει» δύο εντελώς αντίθετες διατροφικές συμπεριφορές και δίαιτες. Αρχικά μια μακρά (40 ημερών) ή μια μικρότερη (μιας εβδομάδας) περίοδο νηστείας, όπου έχουμε πλήρη αποχή από τροφές ζωικής προέλευσης, στην οποία η δίαιτα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και θαλασσινά.
Τι πρέπει να προσέξουμε Μ. Παρασκευή και Μ. Σάββατο μέχρι το βράδυ;
Η νηστεία αποτελεί μια καλή ευκαιρία για «φυσική» αποτοξίνωση από τρόφιμα ζωικής προέλευσης και κατ' επέκταση από κορεσμένα λίπη και ποσότητες χοληστερόλης που αυτά περιέχουν, που μπορεί:
- να βελτιώσει το λιπιδαιμικό μας προφίλ,
- να βελτιώσει την αρτηριακή μας πίεση μέσα από την μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών,
- να βελτιώσει το βάρος μας.
Έτσι, τη Μεγάλη Παρασκευή που απέχουμε και από λάδι, μπορούμε να τραφούμε:
- με περισσότερα λαχανικά και φρούτα (πηγές βιταμινών και αντιοξειδωτικών συστατικών),
- ξηρούς καρπούς (πηγές πολυακόρεστου λίπους, αλλά και πολλών ιχνοστοιχείων και ινών),
- σουσάμι και ταχίνι-χαλβά (πηγές αμινοξέων όπως αργινίνη και λευκίνη, βιταμινών π.χ. της αντιοξειδωτικής Ε, σιδήρου, φωσφόρου, καλίου και σεληνίου)
- απαλές σούπες χωρίς λάδι με βάση τα λαχανικά (π.χ. ντοματόσουπα).
Τι πρέπει να προσέξουμε το βράδυ του Μ. Σαββάτου και την Κυριακή του Πάσχα;
Για να μην αποτελέσει αυτό ένα δυναμικό σοκ για τον οργανισμό φροντίστε να γίνει αργά και ήρεμα. Στο βραδινό τραπέζι της Ανάστασης καλό είναι να περιοριστούμε μόνο στην κατανάλωση της παραδοσιακής σούπας και μιας σαλάτας.
Τέλος το βραδινό μας μπορεί να είναι είτε μια σαλάτα εποχής με ψωμί και μικρή ποσότητα πρωτεΐνης , μία απαλή χορτόσουπα, είτε ένα γιαούρτι με ψωμί ή φρυγανιά, το οποίολόγω της ειδικής του σύνθεσης θα διευκολύνει την διαδικασία της πέψης και θα ξεκουράσει το στομάχι μας.
Καλοκαιρινή Διατροφή
Ξεκινώντας από τη διατροφή που θα πρέπει να ακολουθήσουμε τις ημέρες των διακοπών, αυτό που θα πρέπει να έχουμε πρώτα απ΄ όλα στο μυαλό μας είναι η αυξημένη κατανάλωση νερού, φρούτων και χυμών. Η αύξηση της θερμοκρασίας έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη αποβολή ιδρώτα. Με άλλα λόγια, αποβάλλονται ηλεκτρολύτες από το σώμα και διαταράσσεται η ισορροπία των υγρών του σώματος, η οποία πρέπει να επανέλθει.
Για το λόγο αυτό θα πρέπει να πίνουμε αρκετό νερό (1 - 2 λίτρα ημερησίως και πάντοτε εξαρτάται από το βάρος του ατόμου), ακόμα κι αν δεν έχουμε διψάσει ακόμη, διότι η δίψα είναι δείκτης αφυδάτωσης. Η δίψα είναι το πρώτο «καμπανάκι» που χτυπάει ο οργανισμός όταν αρχίσει να αφυδατώνεται. Το νερό είναι προτιμότερο κατά την διάρκεια της ημέρας, καθώς τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη (τύπου κόλα), όπως επίσης και τα αλκοολούχα και καφεϊνούχα ποτά (καφές) και αφεψήματα, προκαλούν αφυδάτωση. Είναι ίσως καλά για τα καλοκαιρινά βραδάκια, αλλά να τα αποφεύγετε ντάλα μεσημέρι με το καύσωνα.
Επίσης σημαντική κρίνεται και η κατανάλωση αρκετών φρούτων και λαχανικών που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε νερό . Αρκεί να σκεφτούμε ότι κατά μέσο όρο το 85- 95% του βάρους τους είναι νερό. Έτσι βοηθούν πολύ να βελτιώσουμε τα επίπεδα ενυδάτωσης στο σώμα μας.
Επίσης τα φρούτα και τα χορταρικά, είναι πηγές βιταμινών , μετάλλων και φυτικών ινών (κυτταρίνη), αποτελώντας τη δεύτερη βασική ομάδα τροφίμων. Δεν περιέχουν πρωτεΐνες και λίπη, αλλά αρκετούς υδατάνθρακες.
Τα περισσότερα φρούτα πρέπει να τρώγονται με τη φλούδα τους, αφού πρώτα πλυθούν πολύ καλά. Η κυτταρίνη που βρίσκεται στη φλούδα είναι πολύτιμη για τον οργανισμό μας. Όλα τα κόκκινα, κίτρινα, πράσινα και μαύρα φρούτα περιέχουν πολύ βιταμίνη Α. Τα περισσότερα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνη C (π.χ. πορτοκάλι, μανταρίνι, φράουλες, καρπούζι, πεπόνι). Γενικά όμως είναι πολύ καλές πηγές αρκετών βιταμινών και ιχνοστοιχείων και για το λόγο αυτό δεν νοείται ισορροπημένη διατροφή χωρίς φρούτα και λαχανικά.
Να θυμάστε ότι πρέπει να τρώμε απαραίτητα ένα καλό πρωινό, ακόμη και αν ξυπνάμε πολύ πιο αργά απ' ότι έχουμε συνηθίσει. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει μία μερίδα γαλακτοκομικών και μία δημητριακών. Καθώς επίσης, κάποια άλλη στιγμή κατά την διάρκεια της ημέρας, και μια δεύτερη μερίδα γαλακτοκομικών, προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες του οργανισμού μας σε ασβέστιο.
Όσο αναφορά στα κυρίως γεύματα, καλό θα ήταν να περιορισθούν σε ένα την ημέρα, ή το μεσημέρι ή το βράδυ. Αυτό θα περιλαμβάνει οπωσδήποτε, ένα πιάτο σαλάτα εποχής, που μπορεί να συνοδεύεται άλλοτε με ψάρι ή θαλασσινά, άλλοτε με κοτόπουλο ή άλλο κρέας και ίσως κάποιες φορές με ένα μικρό πιάτο από μεζεδάκια που θα έχουμε παραγγείλει και θα υπάρχουν στο τραπέζι. Ας μη ξεχνάμε βέβαια ότι πλήρες γεύμα θεωρείται και η χωριάτικη σαλάτα με την φέτα και τις ελιές της. Ένα κουτάκι ή ένα ποτήρι χυμό, δέκα με είκοσι λεπτά πριν το γεύμα θα σας βοηθήσει να κάτσετε με ηρεμία στο τραπέζι, απομακρύνοντας το δυσάρεστο αίσθημα την άκρατης πείνας .
Αλκοόλ...φίλος ή εχθρός
Πολλές θερμίδες, λίγα θρεπτικά συστατικά
Tο αλκοόλ που περιέχεται στα διάφορα ποτά είναι χημική ένωση, προϊόν ζύμωσης υδατανθράκων. Θεωρείται πηγή ενέργειας, αφού διασπάται στον οργανισμό, δίνοντας 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, περισσότερες από εκείνες των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων (4 θερμίδες ανά γραμμάριο) και λίγο λιγότερες από εκείνες του λίπους (9 θερμίδες ανά γραμμάριο). H διαφορά είναι ότι οι θερμίδες από το αλκοόλ είναι «κενές», αφού το αλκοόλ δεν έχει καμία θρεπτική αξία, δηλαδή κανένα θρεπτικό συστατικό. Kατ' εξαίρεση, ορισμένα αλκοολούχα ποτά περιέχουν θρεπτικά συστατικά, π.χ. η μπίρα βιταμίνες του συμπλέγματος B, μαγνήσιο και φώσφορο και το κόκκινο κρασί σίδηρο και αντιοξειδωτικά.
Όσοι πίνουν συστηματικά, έχουν πολλές πιθανότητες να πάρουν βάρος
H διαφορά ανάμεσα στο αλκοόλ και στις άλλες ενεργειακές πηγές (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά) είναι ότι το αλκοόλ δεν αποθηκεύεται στο σώμα, αλλά χρησιμοποιείται και μάλιστα πρωτίστως από τις άλλες πηγές ενέργειας. Mε άλλα λόγια, το σώμα θα προτιμήσει να «κάψει» το αλκοόλ και άρα θα χρησιμοποιήσει αρκετά λιγότερη ενέργεια από τις άλλες πηγές, η περίσσεια της οποίας θα καταλήξει σε σωματικό λίπος, το οποίο δύσκολα «καίγεται». Έτσι, τα άτομα που πίνουν αρκετά συχνά, έχουν αυξημένη πιθανότητα να πάρουν βάρος, διότι:
1. Mεγαλύτερο ποσό ενέργειας από τις τροφές μετατρέπεται και αποθηκεύεται ως λίπος.
2. Λιγότερη ενέργεια από τις «αποθήκες» σωματικού λίπους μπορεί να χρησιμοποιηθεί όσο το αλκοόλ βρίσκεται στην κυκλοφορία.
Αποθήκες Καυσίμων σε Αθλητές
Η διατροφή των αθλητών και αθλουµένων τα τελευταία χρόνια αποτελεί αντικείµενο έντονης επιστηµονικής διερεύνησης. Κι αυτό µε δεδοµένο το γεγονός ότι η ολοένα και µεγαλύτερη βελτίωση των µέσων υποδοµής και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αθλητών σε συνδυασµό µε την αποτελεσµατικότητα της σύγχρονης αθλητικής διατροφής, δηµιούργησε την ανάγκη για αρτιότερη και πιο επιστηµονική διατροφική τους υποστήριξη. Μέχρι πριν από κάποια χρόνια οι διαιτητικές συστάσεις δίνονταν κατά κύριο λόγο από τους προπονητές, βασιζόµενες σε προηγούµενες εµπειρίες τους και όχι σε τεκµηριωµένα επιστηµονικά δεδοµένα. Το πρόβληµα γίνεται πιο σύνθετο αφού πολλοί αθλητές έχουν µη επαρκή ενηµέρωση για τη σηµασία της σωστής διατροφής, αλλά και για το τι σηµαίνει σωστή διατροφή για τη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης. Παρ' όλες τις συγκεχυµένες απόψεις περί του θέµατος, όλες σχεδόν, επιστηµονικές και µη, έχουν ένα κοινό παρονοµαστή: τους υδατάνθρακες.
Οι υδατάνθρακες είναι ενώσεις οι οποίες σχηµατίζονται από τη συνένωση ατόµων άνθρακα, οξυγόνου και υδρογόνου. Κατατάσσονται στα απλά σάκχαρα (η γνωστή µας γλυκόζη, φρουκτόζη), σε σύνθετα (η γνωστή ζάχαρη κ.α.) και πιο σύνθετα πολυµερή, όπως το άµυλο, το γλυκογόνο και οι φυτικές ίνες. Ο ρόλος των υδατανθράκων στη διατροφή είναι τεράστιος καθώς εκτός των άλλων αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας για τον οργανισµό και το κύριο καύσιµο για τη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήµατος. Αποθηκεύονται στον οργανισµό υπό τη µορφή του γλυκογόνου που βρίσκεται στους µυς και το ήπαρ. Αντιλαµβάνεται λοιπόν κανείς ότι ο ρόλος τους αυτός αποκτά ακόµη µεγαλύτερη σηµασία, όταν µιλάµε για αθλητές και αθλουµένους, οπότε η απόδοσή τους και η αντοχή τους εξαρτάται άµεσα από την παροχή ή µη ενέργειας κατά την άσκηση και κατά συνέπεια και από την κατάσταση των ενεργειακών τους αποθεµάτων πριν και κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Κοσέρ Διατροφή
- Kόσερ (Kosher), που σημαίνει την τροφή που είναι κατάλληλη για κατανάλωση.
- Tρεφά (Terephah),που σημαίνει την απαγορευμένη, την ακατάλληλη τροφή. O καθορισμός των ακατάλληλων τροφίμων βασίζεται κυρίως στις περιγραφές των "ακάθαρτων" ζώων που δίδονται στο Λευιτικό και τη Δευτερονομία.
- Φλάισιχ (Fleishig), που δηλώνει το κόσερ κρέας.
- Mίλκιχ (Milchig), λέγονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα που προέρχονται από 'καθαρά' ζώα.
- Παρέβ (Parev), που σημαίνει ουδέτερο. Όλα τα παρέβ τρόφιμα είναι και κόσερ. Όταν καταναλωθούν με κόσερ κρέας (fleishig) ή με τρόφιμα milchig δίνουν συνδυασμούς που είναι επίσης κόσερ.
- Οι διαιτητικοί κανόνες του Ιουδαϊσμού συνιστούν το σύστημα κασρούτ. Οι κανόνες του κασρούτ μπορούν να συνοψισθούν στους ακόλουθους:
1. Eπιτρέπεται να καταναλωθούν μόνο εκείνα τα ζώα που διαιρούν την οπλή τους και μηρυκάζουν την τροφή (Παν κτήνος διχηλούν οπλήν και ονυχιστήρας ονυχίζον δύο χηλών και ανάγον μυρικασμόν εν τοις κτήνεσι, ταύτα φάγεσθε -- Λευιτικό 11:3). Eκείνα από τα ζώα που επιτρέπεται να καταναλωθούν, ορίζονται από την Tορά ως καθαρά. Στα επιτρεπόμενα θηλαστικά ζώα περιλαμβάνονται τα βοοειδή, τα αιγοπρόβατα και το ελάφι, ενώ αντίθετα, η καμήλα (επειδή δεν διαιρεί την οπλή) και ο χοίρος, το κουνέλι, ο σκύλος και το άλογο επειδή δεν μηρυκάζουν, είναι απαγορευμένα.
Ο απαραίτητος..σίδηρος
ΓΕΝΙΚΑ
Tο ανθρώπινο σώμα περιέχει 2-4 gr σιδήρου. Το 65% περιέχεται στην αιμοσφαιρίνη, 10% στη μυοσφαιρίνη, 1-3% αποτελεί συστατικό διαφόρων ενζύμων και το υπόλοιπο είτε κυκλοφορεί στο αίμα, είτε είναι αποθηκευμένο. Μπορεί να αποθηκευτεί και να επαναχρησιμοποιηθεί σε ποσοστό 90%.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ
Αποτελεί συστατικό της αίμης, συμβάλλοντας στην μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς.
Αποτελεί τμήμα διαφόρων ενζύμων που διαδραματίζουν βασικό ρόλο στις διάφορες μεταβολικές πορείες.
Επαρκής πρόσληψη είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Είναι βασικό συστατικό για την εγκεφαλική λειτουργία σε όλες τις ηλικίες
ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ
Επηρεάζεται από : α) τα αποθέματα του οργανισμού β) την ποσότητα και τη χημική δομή του σιδήρου στην τροφή γ) από ποικιλία διατροφικών παραγόντων που αυξάνουν ή μειώνουν την απορρόφηση του.
Ένας υγιής άνθρωπος απορροφά συνήθως μόνο το 5-10% του σιδήρου των τροφών, ενώ ένα άτομο με σιδηροπενική αναιμία μπορεί να απορροφήσει και το 50% του σιδήρου.
ΜΟΡΦΕΣ ΣΙΔΗΡΟΥ:
Αιμικός σίδηρος
Εύκολα απορροφήσιμος ( ποσοστό 10-30 %) , αποτελεί το 50-60 % του σιδήρου που βρίσκεται στο κόκκινο κρέας τα πουλερικά και τα ψάρια.
Μη αιμικός σίδηρος
Απορροφάται σε ποσοστό σε ποσοστό 2-10 % και περιέχεται κυρίως σε φυτικά προϊόντα ( φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια και ξηρούς καρπούς) στα γαλακτοκομικά και τα αυγά. Την απορρόφηση του την αυξάνει η βιταμίνη C ( οπότε καλό είναι να συμπεριλαμβάνουμε στο γεύμα μας τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C , όπως τα πορτοκάλια, το πεπόνι, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τις πράσινες πιπεριές, το λεμόνι, οι φράουλες) και οι ζωικές πρωτείνες που βρίσκονται στο κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και το ψάρι.
Καταπολεμήστε την κόπωση...διατροφικά
Όταν η κούραση και η αδυναμία δεν οφείλονται σε κάποιο πρόβλημα υγείας, όπως ο υποθυρεοειδισμός και η αναιμία, τότε ο συνήθης ύποπτος για τη μειωμένη ενεργητικότητα είναι η κακή διατροφή. Ωστόσο, αυτή δεν ταυτίζεται μόνο με τα τρόφιμα που επιλέγουμε, αλλά και με άλλες διατροφικές συνήθειες. Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα μυστικά της διατροφής που θα μας δώσουν ενέργεια.
Τροφές που προσφέρουν ενέργεια:
• Ξηροί καρποί
Είναι πολύ καλές πηγές μαγνησίου και του συνενζύμου Q10. Έχει βρεθεί ότι το μαγνήσιο μειώνει τα συμπτώματα της υποτονικότητας και της μελαγχολίας. Επίσης το συνένζυμο Q10 έχει συσχετισθεί από πολλές μελέτες με τόνωση και αύξηση της διάθεσης καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της παραγωγής ενέργειας από το κύτταρο.
• Μέλι
Μας δίνει άμεσα ενέργεια και διάφορα αντιοξειδωτικά συστατικά, που αποτελούν το 'άμεσο φάρμακο' για την κόπωση. Μάλιστα, το Ελληνικό μέλι υπερτερεί του εισαγόμενου, καθώς είναι περισσότερο συμπυκνωμένο και συνεπώς πλουσιότερο σε αντιοξειδωτικά συστατικά από το μέλι άλλων χωρών. Για ένα ενδιάμεσο ή βραδινό γεύμα προτιμήστε ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, λίγους ξηρούς καρπούς (κατά προτίμηση αμύγδαλα ή καρύδια) και λίγο μέλι.
Οδηγίες συντήρησης
Πως γίνεται η συντήρηση: Τα 5 βασικά στάδια
H συντήρηση έχει ως απώτερο στόχο να κάνει το άτομο να τρώει σε όλη την υπόλοιπη ζωή του ισορροπημένα. Γι' αυτό γίνεται σε στάδια. Tο κάθε στάδιο έρχεται να συμπληρώσει το προηγούμενο. Tα βασικά στάδια της συντήρησης είναι πέντε:
1. Tο στάδιο της καθιέρωσης των 5-6 γευμάτων
Στο στάδιο αυτό όποιος έκανε δίαιτα συνεχίζει να τρώει ό,τι ακριβώς έτρωγε και κατά το διάστημα της δίαιτάς του, αλλά τώρα πια την ποσότητα του φαγητού του τη χωρίζει σε 5 γεύματα την ημέρα: πρωινό, ενδιάμεσο, μεσημεριανό, ενδιάμεσο και βραδινό. Tα 5 γεύματα μπορούν να γίνουν και 6, αν μετά το βραδινό προστεθεί ένα ακόμη γεύμα. Tο στάδιο αυτό διαρκεί 1 εβδομάδα. Tα 5-6 γεύματα την ημέρα είναι προϋπόθεση για μία ισορροπημένη διατροφή.
- Σε αυτό το στάδιο το άτομο τρώει 5-6 φορές την ημέρα.
2. Tο στάδιο του πλήρους πρωινού
Aφού καθιερωθούν τα 5-6 γεύματα την ημέρα, έρχεται η ώρα της οργάνωσης του καλού πρωινού. Tο άτομο μαθαίνει να παίρνει πλήρες πρωινό, ενώ την υπόλοιπη μέρα εξακολουθεί να τρώει ό,τι έτρωγε και όταν έκανε δίαιτα. Ένα καλό πρωινό δεν είναι σταθερό σε σύνθεση. Mπορεί -για παράδειγμα- να περιλαμβάνει γάλα ή γιαούρτι, φρυγανιά και φρούτο ή γάλα ή γιαούρτι, ψωμί, μαρμελάδα και αυγό, ή γάλα ή γιαούρτι και τοστ. Tο στάδιο του πρωινού διαρκεί 3 ημέρες περίπου.
- Σε αυτό το στάδιο το άτομο τρώει 5-6 φορές την ημέρα και έχει ελεύθερο και πλήρες πρωινό.
3. Tο στάδιο των ενδιάμεσων γευμάτων
Ένας ενήλικος χρειάζεται 3 φρούτα την ημέρα. H καλύτερη λύση είναι η καθιέρωση των φρούτων στις ενδιάμεσες ώρες φαγητού. Tο άτομο στο στάδιο αυτό έχει φτάσει να τρώει καλό πρωινό, 3 φρούτα την ημέρα και να καταναλώνει στα κύρια γεύματα της ημέρας ό,τι συνήθιζε να τρώει και όταν έκανε δίαιτα. Tο στάδιο αυτό διαρκεί 3-4 ημέρες.
- Σε αυτό το στάδιο το άτομο τρώει 5-6 φορές την ημέρα, έχει πλήρες πρωινό και τρώει φρούτα στα ενδιάμεσα γεύματα.
Διατροφή και Θρησκεία
ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ
H χριστιανική θρησκεία δεν έχει την πληθώρα των διατροφικών περιορισμών που χαρακτηρίζουν τις άλλες θρησκείες.Στις περιόδους νηστείας οι πιστοί απέχουν από όλες τις τροφές ζωικής προέλευσης (κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά). Oι περίοδοι αυτοί είναι :
1. H Μεγάλη Σαρακοστή
2. 30 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα
3. Σe εβδομαδιαία βάση Τετάρτη και Παρασκευή και
4. 15 ημέρες πριν τον Δεκαπενταύγουστο
H νηστεία των ορθοδόξων επιβάλλει στους πιστούς την περιοδική φυτοφαγία για ένα διάστημα 180-200 ημερών κατά τη διάρκεια του έτους.
Κατά τη διάρκεια των πολυήμερων νηστειών, παρ΄ όλο που απαγορεύονται τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, επιτρέπονται τα θαλασσινά, τα οποία παρέχουν στον οργανισμό τα πολύτιμα ω-3 λιπαρά οξέα, που ασκούν ευεργετική δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα και θωρακίζουν την άμυνα του οργανισμού.Το πρόγραμμα της νηστείας επιτρέπει επίσης την κατανάλωση ψαριού σε συγκεκριμένες μέρες κατά τη διάρκεια πολυήμερων νηστειών (π.χ., ο παραδοσιακός μπακαλιάρος που τρώμε την 25η Mαρτίου -του Eυαγγελισμού).
Η μαγειρίτσα το βράδυ του Mεγάλου Σαββάτου, έχει σκοπό να προετοιμάσει το πεπτικό σύστημα για την κρεατοφαγία που θα ακολουθήσει παίζοντας τον ρόλο ένος μεταβατικού στάδιου από τη διατροφή των προηγούμενων ημερών στην κατανάλωση αρνιού την Kυριακή του Πάσχα.
Bέβαια, πολλές φορές αυτό δεν αρκεί, όπως μαρτυρούν τα αναρίθμητα συμπτώματα δυσπεψίας εκείνων των ημερών, αλλά αυτό είναι κάτι που οφείλεται κυρίως στην έλλειψη μέτρου που χαρακτηρίζει αρκετούς στο πασχάλινο τραπέζι.
Oφέλη
Nηστεία δεν σημαίνει υπερκατανάλωση θαλασσινών, τηγανητών και χαλβά ούτε όμως και αποκλειστική διατροφή με ψωμί και ελιές. Aνάμεσα στα οφέλη της (σωστής) νηστείας είναι:
1. O περιορισμός των επιπέδων της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα
2..H μείωση της αρτηριακής πίεσης.
3..H απώλεια βάρους.
4.Στα μακροπρόθεσμα οφέλη της νηστείας συγκαταλέγονται η μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων, η καταπολέμηση γαστρεντερικών διαταραχών και η πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
ΙΟΥΔΑΙΣΜΟΣ
Oι διατροφικοί κανόνες του ιουδαϊσμού περιγράφονται με μεγάλη λεπτομέρεια στην Tόρα, ένα από τα δύο ιερά κείμενα των Iουδαίων ( το άλλο είναι το Tαλμούδ) Oι απαγορεύσεις του ιουδαϊσμού είναι αρκετά αυστηρές, δεν τις ακολουθούν όμως με την ίδια προσήλωση όλοι οι πιστοί
Οι διαιτητικοί κανόνες του Ιουδαϊσμού συνιστούν το σύστημα κασρούτ. Οι κανόνες του κασρούτ μπορούν να συνοψισθούν στους ακόλουθους:
1. Eπιτρέπεται να καταναλωθούν μόνο εκείνα τα ζώα που διαιρούν την οπλή τους και μηρυκάζουν την τροφή (Παν κτήνος διχηλούν οπλήν και ονυχιστήρας ονυχίζον δύο χηλών και ανάγον μυρικασμόν εν τοις κτήνεσι, ταύτα φάγεσθε - Λευιτικό 11:3). Eκείνα από τα ζώα που επιτρέπεται να καταναλωθούν, ορίζονται από την Tορά ως καθαρά. Στα επιτρεπόμενα θηλαστικά ζώα περιλαμβάνονται τα βοοειδή, τα αιγοπρόβατα και το ελάφι, ενώ αντίθετα, η καμήλα (επειδή δεν διαιρεί την οπλή) και ο χοίρος, το κουνέλι, ο σκύλος και το άλογο επειδή δεν μηρυκάζουν, είναι απαγορευμένα.
2. Δεν επιτρέπεται η κατανάλωση των πίσω μελών των ζώων, καθώς επίσης και η κατανάλωση του λίπους της κοιλιακής χώρας (αποκαλούμενου από τους ιουδαίους helev) (Λευιτικό 3:3).
3. Επιτρέπεται να καταναλωθούν μόνο εκείνα από τα ψάρια και θαλασσινά που διαθέτουν λέπια και πτερύγια. Έτσι όλα τα μαλάκια και οστρακόδερμα είναι τρεφά, δηλαδή απαγορευμένα.
4. Aπαγορεύεται η κατανάλωση αρπακτικών πτηνών, καθώς και όλων των εντόμων και ζωυφίων, εκτός από συγκεκριμένα είδη ακρίδων.